Ce se întâmplă cu vaccinul AstraZeneca în România. Mai multe țări din Europa au suspendat vaccinarea cu acesta
Vaccinarea cu AstraZeneca va continua în România, dar autoritățile au decis, joi seara, ca măsură de extremă precauție, scoaterea din centrele de vaccinare, acolo unde au fost distribuite, a acelor doze rămase din lotul ABV2856, pentru care s-au semnalat probleme în Italia, și înlocuirea lor cu alte doze, din alte loturi primite de România de la AstraZeneca, potrivit unui comunicat al CNCAV.
Este vorba de 4.257 de doze care se regăsesc în centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova. Aceste doze vor fi retrase și „puse în carantină”, adică păstrate în condițiile de frig pe care le recomandă producătorul. Procesul de vaccinare va continua, astfel că persoanele care au făcut deja prima doză cu vaccin AstraZeneca, indiferent din ce lot ar proveni, au asigurat rapelul.
Câte vaccinuri din lotul ABV2856 au ajuns în România
Aceste vaccinuri care vor fi retrase din uz fac parte dintr-un lot mult mai mare, de 81.600 de doze, care a fost primit de România în data de 7 februarie. Dintre acestea, au fost utilizate 77.049 de doze. Ele au fost distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui.
În ceea ce privește lotul ABV5300, din care 1,6 milioane de doze au fost distribuite în 17 țări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia,Olanda, Polonia, Spania, Franța, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv și pentru care Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație,România NU a primit doze din acest lot.
Deciziile anunțate de CNCAV
În cursul serii de joi, a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, Ministerul Sănătății, ANMDMR, în care a fost analizată situația celor două loturi de vaccinuri.
Deciziile au fost următoarele, arată un comunicat al CNCAV:
1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;
2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;
3. Se înlocuiesc cele 4257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat.
„Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre. Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia”, precizează CNCAV.
Situația vaccinurilor AstraZeneca în România
În România nu au existat până acum probleme tromboembolice de genul celor semnalate în alte țări la persoane care s-au vaccinat cu AstraZeneca.
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi „continuarea administrării” vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.
În România s-au vaccinat până acum cu AstraZeneca 214.494 de persoane.
Sursa foto: Arhiva Ciao